Bovag en BETA gaan samen rechtszaken aanspannen tegen de Staat om de schade van de accijnsverhoging op diesel en lpg voor pomphouders in de grensstreek te verhalen.
Dat hebben de brancheverenigingenLo vrijdag bekendgemaakt.
De organisaties bewandelen twee sporen. Zij gaan namens hun leden schadevergoeding claimen en richten daarnaast een stichting op. Deze zogenoemde ‘claimstichting’ gaat in kort geding de onrechtmatigheid van de accijnsverhoging aan de rechter voorleggen.
Bovag en BETA (onafhankelijke pomphouders) verwijten de overheid bij het verhogen van de accijnzen te weinig oog te hebben gehad voor de belangen van de pomphouders in de grensstreek. Die zouden omzetverlies lijden doordat veel klanten de grens oversteken naar Duitsland en België. Daar kunnen zij hun tank voor minder geld volgooien.
,Feitelijk is deze ondernemers het ondernemen onmogelijk gemaakt nu klanten massaal in Duitsland en België tanken. Dit tast het eigendom aan van ondernemers en maakt ondernemerschap zeer moeilijk en soms ook geheel onmogelijk. En dat is in strijd met het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus de organisaties.
De omvang van de claim moet nog nader worden bepaald, maar volgens een woordvoerder van Bovag kan die in de tientallen miljoenen euro's lopen. De organisaties willen op korte termijn de dagvaardingen de deur uitdoen.
Hogere accijns spekt staatskas
De accijnsverhoging op diesel heeft in de eerste vier maanden van dit jaar 73 miljoen euro extra opgeleverd voor de schatkist. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaf dat eind juni aan in een Kamerdebat over de omstreden accijnsverhoging.
De oppositiepartijen CDA, PVV en SP waren bang dat de hogere accijns tot massaal tanken over de grens en minder inkomsten voor het Rijk zou leiden.
Maar volgens Wiebes levert de maatregel het kabinet dus wel degelijk extra geld op, zelfs nu er in Nederland minder getankt wordt. Het nu alsnog terugdraaien van de accijnsverhoging zou de overheid geld kosten, zei Wiebes, en is hij niet van plan.
Wiebes houdt vast aan hogere accijns diesel
Wiebes heeft ondanks heftig verzet van de oppositiepartijen CDA, PVV en SP ruime steun van de andere partijen in de Kamer om de accijnsverhoging overeind te houden.
Wiebes zei tijdens het Kamerdebat dat hij ,,weinig in de aanbieding” heeft voor de pomphouders in de grensstreek. Een accijnsverlaging zou de situatie voor hen ook niet omdraaien. Wat het kabinet wil doen is de ,,overheidsfinanciën en het land gezond maken, de economie aanzwengelen en zorgen voor veel, veel meer banen”, aldus Wiebes.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl